Polscy hipsterzy, odradzać Żydowskie muzyczne skarby do Holokaustu.

Polscy hipsterzy, odradzać Żydowskie muzyczne skarby do Holokaustu.
Polscy hipsterzy, odradzać Żydowskie muzyczne skarby do Holokaustu.

Având în vedere filmul tv al aniversării de o sută de ani a Poloniei și preocuparea actuală pentru imaginea și trecutul său, tinerii muzicieni polonezi au găsit un nou interes în coloana sonoră evreiască din perioada interbelică. Ascuțit-ar fi fost greu să cred că tinerii Polonezi stând în Jaffa cafenea și vizionarea unui meci de fotbal, vara trecută – înfășurat într-un nor de fum de marijuana și îmbrăcat în ceea ce poate fi descris doar ca Est-Europene moderne cârpe scăldat în apa de mare. – în realitate, a fost un ansamblu de benzi mari de bright, acea noapte va deveni centrul Einav Tel Aviv într-un club de noapte lumina scazuta de la începutul secolului al XX-lea.

Membrii trupa de Jazz Młynarski-Masecki înlocui Frigorifice și vodka de dimineata cu fracuri și „Cafea neagră” – sau, în poloneză, „Kawa Czarna”: un romantic, melancolic și inteligent cântec foxtrot de treizeci de ani, care și-a deschis acțiune. Acest cântec, scris de un compozitor evreu prolific Andrzej Wlast, cunoscut ca Gustav Baumritter, este doar unul dintre nenumăratele hit-uri care au fost scrise și interpretate de artiști evrei polonezi în anii interbelici și care au devenit clasici.

O selecție din aceste succese sunt incluse în trupa sunet unic de formația de Jazz 

O selecție din aceste succese sunt incluse în trupa sunet unic de formația de Jazz

Młynarski-Masecki, set de șapte membri, creat în urmă cu doi ani, pentru solist, Jan Emil Młynarski și pianistul Marcin Masecki, care s-a întors în Israel în această săptămână. Grupul va cânta joi la Festivalul de jazz de la Marea Roșie, ediția de iarnă a Festivalului de Jazz Eilat.

Succesul trupei în Polonia și în străinătate, în special în lumina filmului tv de la a suta aniversare a țării și preocuparea actuală pentru imaginea și trecutul său, a readus la viață conștientizarea poveștilor artiștilor evreiești, au uitat că au scris muzica pe care o interpretează. Acestea includ Andrzej Wlast (care la vremea lui a fost numit „regele de gunoi”, datorită numărului mare de accesări, care a scris); Julian Tuwim (considerat cel mai mare poet al secolului al XX-lea în limba poloneză); Jerzy Peterburski; Marian Hemar; Pavel Abraham și multe altele – al cărui neobosit talent și extraordinar de producție a pus bazele poloneză cultura populară, și a influențat muzica în Țara lui Israel también.De în fapt, Trupa de Jazz Mkynarski-Masecki nu este singurul de a găsi inspirație în lucrările scrise de Evrei în acei ani.

„Puteți vedea o renaștere reală a acestei melodii în ultimii ani în rândul tinerilor muzicieni polonezi”, spune Młynarski într-o urcare cu Haaretz. „Numai în Varșovia există cel puțin cinci formații diferite care fac lucruri similare. Puteți găsi chiar și formații klezmer cântând Material Galician. Cred că toți căutăm Moștenirea pierdută care a fost odată atât de răspândită și prezentă în orașele poloneze și în toată țara.”

În Polonia, adaugă el, ” o nouă perspectivă se dezvoltă care modelează viziunea noastră asupra lumii. 

În Polonia, adaugă el, " o nouă perspectivă se dezvoltă care modelează viziunea noastră asupra lumii.

Este important pentru noi să ne onorăm marii artiști și să vorbim despre capitolul pierdut din istoria Poloniei. Ne descoperim moștenirea în lumina dorinței noastre pentru lumea multiculturalismului și eclectica locuibilă a perioadei interbelice. O perioadă în care a existat coexistența între evrei, polonezi, ucraineni, țigani, germani. Unul dintre locurile în care poți reconstrui aceste relații este lumea muzicii, și acesta este unul dintre motivele pentru care am fondat formația.”

Dar utopia młynarski descrie nu a existat cu adevărat. Cabaret cultura de timp oferit artiști Evrei, un spațiu care le-a permis de a experimenta o realitate de opresiune și discriminare au fost confrunta, explică Marek Karliner, profesor de Fizică Teoretică la Universitatea din Tel Aviv și un ventilator de Evreu-polonez de muzică. Scena muzicală din Varșovia a fost puternic influențată de cultura cabaret din Paris și Berlin, și de jazz-ul American.; împreună cu dezvoltarea industriei cinematografice, plur oferă un teren fertil pentru compozitori, scriitori, actori și cântăreți.Cabaretul, ca un mediu în care se poate exprima cu o libertate relativă, a permis artiștilor evrei nu numai să participe la cultura poloneză, dar chiar să o critice; ei ar putea adăuga 55 de motive evreiești la lucrările lor, chiar dacă ar fi forțați să se stabilească pentru singurul loc desemnat pentru ei: în spatele scenei. Doar câțiva au fost prezentați public pe scena cabaretului sau au participat la filme. Dar această perioadă de adâncimi a ajuns curând la un capăt cu izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, când majoritatea marilor artiști evrei au fost trimiși în ghetouri și lagăre de concentrare, unde mulți dintre ei au găsit moartea. Printre ei a fost Wlast, care a fost ucis în timp ce încerca să construiască ghetoul din Varșovia.

Chiar săptămâna trecută, Ambasada Poloniei din Israel a publicat un studiu care a arătat că majoritatea israelienilor recunosc faptul că și polonezii, și nu numai evreii, au fost victime ale naziștilor în timpul Holocaustului (Ofer Aderet, 7 februarie). În timp ce poloneze proprietarii de Israel, Marek Magierowski, el a cerut israelienilor să știu „moderne în Polonia, bucătăria poloneză și poloneză jazz” – am uitat să menționez că istoria jazz-ului polonez este în mare măsura, de asemenea, istoria tragică a evreilor polonezi în acest timp, a căror enorm contribuții culturale au rămas în spatele scenei.